Vad planners och kreatörer faktiskt tycker om varandra

Inför Planningness förra året genomförde Fran Hazeldine (Head of Strategy på BBH LA) och Pelle Sjönell (Executive Creative Director på BBH LA) en miniundersökning bland planners och kreatörer. Sammanlagt svarade 227 planners och 90 kreatörer på undersökningen, en fördelning som nog säger lite om de två gruppernas olika prioriteringar. Presentationen är intressant i sin helhet, men jag har här lyft ut de 4 slides som jag tycker säger mest. Nämligen hur de två grupperna beskriver varandra och vad de efterfrågar från respektive grupp.

 Bild
Kreatörer tycker överlag planners är smarta, analytiska och bra på att ta fram insikter. De efterfrågar dock mer kreativitet.
Planners å sin sida tycker att kreatörer i allmänhet är smarta, inspirerande samt passionerande, men också envisa. Planners önskar därför att kreatörer visar mer samarbetsvilja och öppenhet för andras idéer.
 
Nu är ju den här undersökningen verkligen inte metodologiskt oantastbar, men jag tycker att den sätter fingret på en intressant punkt. Hur mycket bör planners involvera sig i det kreativa idéarbetet? Där jag jobbar är plannern en del av det kreativa teamet, men äger framför allt frågan om att rikta kreativteten i rätt riktning och svara för att idén verkligen fungerar. Huvudansvaret för att arbeta fram den faktiska idélösningen ligger hos kreatörerna, dvs ad+copy. Plannern får och bör delta aktivt i idéarbetet, men ska inte ta rollen som motor. Samtidigt är gränsdragningen snårig, vilket jag tycker att de här slidsen visar. Kreatörer vill ha mer kreativt stöd, samtidigt som planners upplever att kreatörerna inte vill lyssna på deras idéer och synpunkter.
 
Imorgon kommer jag publicera mitt första lite längre inlägg här på bloggen. Eftersom jag är sugen på feedback, vore det kul om du kunde titta in då också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s